Är du intresserad över att ta jägarexamen och börja jaga. Men osäker på vad det kommer att kosta rent ekonomiskt?

Du är inte ensam.

För drygt tio år sedan sjönk intresset för jakt i Sverige, för att på senare år ha börjat öka igen. 

Det tycker vi på Jaktlyckan är toppen då vi ser så mycket positiva effekter av jakten.

Både personligt och för naturen och viltet.

Vad kostar det?

Det finns många olika sätt att jaga och beroende på vilken typ du väljer så kommer det såklart att kosta olika mycket.

Därför ska vi reda ut vilka olika sorters jakt det finns. Vad som krävs för varje typ och vad det kostar.

Jag antar att du idag inte heller har jägarexamen och vapenlicenser. Så det ska vi också gå igenom.

-”Jag har hört att jakt är jättedyrt”

Själv fick jag upp ögonen för jakt och blev intresserad under tiden jag studerade. Något av det första jag fick höra var: “Är inte jakt jättedyrt?”.

Jag står fast vid att jakt absolut inte behöver vara särskilt dyrt. Det går definitivt att komma ut i skogen med egen licens och vapen för runt 10 000 kr. Så helt gratis är det förvisso inte heller.

Låter det lite? Jag går igenom “budget-jägaren” längre ner.

De som tror att jakt är jättedyrt har nog hängt upp sig på lyxjakt som kostar hundratusentals kronor per år bara för att vara medlem.

Sådan jakt tar vi inte upp här.

Eller exklusiva italienska hagelgevär som går loss på 50 000 kr och uppåt.

Eftersom jag var student när jag tog jägarexamen och köpte all min utrustning blev jakten för mig inte särskilt kostsam.

Sprid ut inköpen

De flesta av oss lyckas spendera det mesta av lönen när det börjar närma sig slutet på månaden.

Ett sätt att “ha råd” är att göra köp för någon eller några tusenlapper varje månad. Säg under tiden som du tar jägarexamen. Om du hittat en kurs så går på tre månader så hinner du köpa mycket utrustning under tiden.

Dessutom kan du diskutera och få tips av de som håller i utbildningen. Är det något de gillar så är det att prata och jakt och jaktprylar.

Generella kostnader

Jägarexamen

Idag kostar en intensivkurs ca 3-4000 kr i Stockholmsområdet. På mindre orter kostar de ungefär tusen kronor mindre.

Om du anmäler dig till en kurs så kan du i princip räkna med att du kommer klara den. Även om du inte är van att studera eller sitta i skolbänken så är det inte jättesvårt. Se bara till att gå på kurstillfällena och läs i boken.

Det jag tyckte var jobbigast med teorin var att lära mig alla olika gässen.

Ammunition till träningstillfällena brukar kursdeltagaren få betala själva så räkna med några hundralappar för det. Övning är kritiskt för att bli en bra och säker jägare.

När kursen är klar tillkommer kostnader för prov. Ett teoriprov och tre praktiska. Sammanlagt så går de på ca 1000 kr.

Sammanlagd kostnad för utbildningen: Ca 5000 kr.

Vapen

Du behöver faktiskt inte vapen för att ta jägarexamen. Du kommer få låna vapen på plats.

Men utan vapen blir det inte mycket jagat. Så efter avklarad jägarexamen är det dags att bestämma sig för vilket eller vilka vapen du vill ha och skicka in en ansökan till polisen om vapenlicens. Läs mer om det här.

Vilka vapen behöver du?

Beroende på vilken sorts jakt du tänker utöva så behövs olika vapen. Men det går att lite förenklat dela in dom i tre olika kategorier. Kategorier som likan de praktiska proven på jägarexamen.

Klass 1 kulvapen

För så kallat högvilt behövs ett kulgevär av klass 1. Ofta kallad studsare eller älgstudsare. Det skulle lika gärna kunna kallats björnstudsare eller grisstudsare men men.

Klass 1 vapen är de med högst kraft och dödlig verkan. För att klassas som klass 1 ska kulan väga 9 gram och ha en anslagsenergi vid 100 m på 2700 joule. Eller väga 10 gram och ha en anslagsenergi på 2000 joule.

Alla vilt är tillåtna att jaga med ett klass 1 vapen, men det vanligaste är älg, gris, björn och kronvilt. Skjuter du mindre djur med ett klass 1 vapen är det risk att mycket av köttet eller skinnet blir förstört.

Vad kostar ett klass 1 kulvapen?

Begagnade går att hitta för några tusenlappar. Och ofta skjuter de nästan lika bra som dyrare och nya vapen. Klassiska modeller som går att hitta billiga är Carl Gustav, Tikka och Sako. 

Se upp med gamla kikarsikten bara. Nog fungerar de bra men det har hänt extremt mycket det senaste åren och det går att få en mycket bättre upplevelse med nya kikarsikten som dessutom inte behöver kosta allt för mycket.

Vill du ha den senaste tekniken och alla bekvämligheter så passar nyare modeller bättre. Bra klass 1 vapen i butik börja på runt 8-10 000 kr och dyrare modeller hamnar upp mot 25 000 kr.. Håll utkik för kampanj på paket med kikarsikte och ljuddämpare.

Klass 2 kulvapen

Klass 2 vapen är mindre än Klass 1 vapen och är generellt sett billigare.

Dessa kulgevär har lägre anslagsenergi än Klass 1 vapen. Därför är de inte tillåtna att jaga de största viltet. Allt förutom följande är tillåtet: älg, vildsvin, björn, hjort, visent, myskoxe, mufflonfår och varg.

Begagnade klass 2 vapen kostar i runda slängar samma som äldre begagnade klass 1 vapen. Men när man jämför nya modeller så blir skillnaden tydligare att klass 2 är billigare.

Klass 3 kulvapen

Klass 3 vapen är för ännu mindre vilt, te x räv och toppfågel.

Dessa vapen kostar ungefär lika mycket om klass 2 vapen.

Hagelgevär

Det viktigaste med ett hagelgevär är att det passar bra för just din kropp. Din armlängd, axelbredd och längd. 

Om du vill betala så lite som möjligt. Vilket är naturligt om du känner att det blir väldigt många kostnader som läggs på. Då kan det vara värt att utforska det begagnade sortimentet på vapenhandlarna som finns i din omnejd.

Eftersom det viktigaste är passningen mellan dig och hagelgeväret så rekommenderar jag inte att köpa något begagnat utan att först få känna på det och prova att lägga an.

Ett billigare begagnat hagelgevär kostar ca 2000-5000 beroende på märke och skick.

Min åsikt är att inte köpa side by side gevären utan istället köpa en hagelbock.

En nackdel med att köpa ett äldre billigare begagnat hagelgevär är att det inte är provtryck för stålhagel. För på den tiden så användes inte stålhagel. På senare tid har det däremot blivit alltmer populärt och är tom förbjudet för viss jakt och på vissa övningsbanor. Det går bara att spekulera men troligtvis så kommer möjligheten att skjuta hagelbly minska allt eftersom.

Om du vet att du vill köpa ett nytt hagelgevär från början så är såklart valmöjligheterna väldigt stora. Det finns hagelgevär från 6000-8000 för det allra billigaste och finare italienska hagelbockar börjar runt 20 000 kr.

Dessutom är vissa saker en säkerhetsfråga så det är viktigt att inte snåla på fel saker.

Utrustning

Kläder

Det är helt klart en del kläder som behövs köpas. Men det behöver inte vara så dyrt som en kan tro.

Billiga jaktställ går att hitta för 2000-4000 kr. Självklart går att välja premiummärken och betala ännu mer för finare kvalitet.

Beroende på vilken säsong du tänkt jaga eller vid vilka breddgrader du bor så duger det gott med ett par gummistövlar eller ett par fodra gummistövlar i början.

Jag har halvsprungit efter en älghund i timmar i mina fodrade gummistövlar utan skavsår eller bekymmer.

Övriga kläder räknar jag med att man har. Underställ, strumpor, handskar och sånt.

Utrustning

Det räcker inte med bara kläder och vapen. Vissa saker underlättar verkligen jakten och kan dessutom utgöra en säkerhetsfaktor eller vara lagstadgat.

Det första som behövs innan du ens funderar på att köpa vapen är att skaffa ett godkänt vapenskåp. Och förankra det på rätt sätt.

Ett vapenskåp kan kosta från runt tusenlappen upp mot 10 000 kr.

För all samordnad jakt behövs en jaktradio. Vissa väljer att köpa billiga varianter från kina för runt 500 kr och får finna sig i att programmera kanalerna själva. Eller så köper man en jaktradio från en erkänd tillverkare och kan lita på att den både fungerar och är enkel att använda. Den senare kostar några tusenlappar.

Jag har provat båda varianterna och det har fungerat. Men är det inte fråga om ekonomi skulle jag rekommendera det senare.

För att behålla hörseln behövs hörselkåpor. Allt från biltemas för 49 kr till bekvämare varianter med medhörning och inkopplingsbar jaktradio för några tusenlappar. Båda alternativen fungerar även om det bekvämare alternativet kostar lite mer.

En kikare är något som många rekommenderar och det är absolut bra att ha. Men det är inget måste i början. Bättre att satsa på det som är väsentligt och sedan när du känner behovet för en kikare, så kommer även utgiften att kännas värd det.

En vettig kikare börjar på runt 1000-2000 kr och de allra finaste har nog ingen övre gräns.

Den gyllende medelvägen

Ok. Alla är inte studenter. Och alla är inte rika bankdirektörer heller. De flesta som jagar är vanliga svenssons som vill komma ut i skogen av olika anledningar.

Har man jobb och “normal” ekonomi behöver man inte snåla på allt. Särskilt inte sin hobby!

Samtidigt så finns det kanske familj och räkningar. Så man får försöka hitta en balans.

Då tror jag vi hamnar i ett läge där man gärna spenderar lite mer för att få bra kvalitet.

Inte överdriven lyx utan bara bra kvalitet.

Det är även det mest ekonomiska på sikt då kvalitet brukar kosta mindre i långa loppet än att behöva köpa nya budgetprylar med jämna mellanrum.

Jaktkostnader för studenten.

Som ni känner till så började mitt jaktintresse under studieåren. Pengar fanns det sällan på kontot men ändå bestämde jag mig för att ta jägarexamen.

Till min stora lycka fanns det en studentjaktklubb som ordnade jägarexamen för ca 2500 kr. 2000 för kursen och 500 kr för litteraturen.

Jag hade ganska snabbt insett att jag fick klara mig med två gevär. Ett kulgevär och ett hagelgevär.

Det blev till slut en Tikka M55 med lagad stock för 2000 kr och ett italiensk-tillverkat hagel från Husqvarna för ungefär lika mycket. Till kulgeväret blev det ett billigt sikte som snabbt skulle kunna bytas ut när jag fick bättre ekonomi.

Sammanfattning

I texten ovan har vi tagit upp de största och mest generella kostnaderna för att komma igång och börja jaga.

Jägarexamen, vapen och utrustning. Svårare än så är det inte.

Och precis som med alla andra hobbies eller intressen finns det ingen övre gräns för hur mycket du kan spendera.

Men om vi börjar och titta på hur billigt vi kan komma undan.

Jägarexamen med kurslitteratur, övningsammunition och prov hamnar runt ca 4000-5000 kr.

Min åsikt är att det inte är särskilt dyrt med tanke på att det innehåller runt tio 5-10 teoretiska lektioner och lika många praktiska övningstillfällen.

Angående hur mycket som är smart att lägga på vapen är också upp till dig. En del anser att piporna de tillverkade för 50 år sedan är lika bra som dagens. Och att det enda som utvecklats är kikarsiktena.

Jag tror inte det stämmer 100% men att det ändå kan ligga något i det.

Har du ekonomi för det och tror att du kommer jaga ganska mycket. Då rekommenderar jag att du köper nyare och bättre gevär. Sköter du om det så kan det hålla hela livet . Tappar du intresset efter några år så är det enkelt att sälja.

För räkneexemplets skull så tar vi det billigaste möjliga från begagnatmarknaden, som fortfarande duger. Då kan du komma undan med en hagelbock och ett klass 1 gevär för ca 6000 kr sammanlagt.

Utrustning. Vissa saker kommer du inte ifrån. Som jaktradio och hörselkåpor. 500 kr för en lite krångligare variant från kina eller 2000 kr för en erkänd tillverkare.

  • Jägarexamen (5000 kr)
    • Kurs: 3000 kr
    • Litteratur: 500 kr
    • Övningsammunition: 500 kr
    • Prov, teori och praktiska: 1000 kr
  • Vapen (8000 – ???)
    • Begagnat klass 1 gevär inkl äldre kikarsikte: 4000 kr
    • Begagnad hagelbock: 2000 kr
    • Vapenskåp 2000 – 80000 kr
  • Utrustning (600 – 3000 kr)
    • Jaktradio: 500 – 2000 kr
    • Hörselkåpor: 100 – 1000 kr

Slutsats

Det går att få ihop vad som behövs för 13 600 kr. Lite mer än de 10 000 jag antog i början. Men fortfarande inte en omöjlighet för de flesta som har jobb.

Kom ihåg att kostnaderna sprids ut över ett halvår ungefär.

Mitt tips till dig som är nyfiken på att börja jaga, är att gör det! Det är så fantastiskt härligt. Skogen, naturen, gemenskapen, spänningen och viltvården. Dessutom smakar köttet fantastiskt.