Jaktlyckan

Bara jakt

Hur man anlägger en åtel – 5 Enkla steg med praktiska tips

Funderar du på att anlägga en åtel på din jaktmark? Grattis! Att planera och anlägga en åtel kan vara mycket givande för jakten, jägaren och viltvården.

Och väldigt roligt.

En åtel kan hjälpa en svag viltstam att överleva samtidigt som ni i jaktlaget kan få djur att husera era marker mer frekvent.

Hur och var en åtel placeras är avgörande för dess framgång. Om åtel inte hamnar på rätt ställe och är rätt utformad så kan det hända att ni inte får något besök på den.

Hur du anlägger en åtel i korthet

  1. Välj en plats

    En öppen plats i anslutning till en skog är bäst. Dessutom enkelt att ta sig till för jakt och påfyllning av utfodring.

  2. Planera skottriktning

    Kulfång och bra sikt är a och o för säkerheten.

  3. Bygg en ställning till foderspridaren

    Starta foderspridaren så fort som möjligt så att djuren lär sig att det finns mat på åteln.

  4. Bygg en vakkoja

    Eller använd något befintligt som beskrivs längre ner.

  5. Klart

    Nu är det bara att se till så att det finns mat kontinuerligt och kolla åtelkameran med jämna mellanrum om ni fått besök.

Hur en åtel ska se ut och vart den ska placeras är ofta ett populärt diskussionsämne bland jägare.

För att presentera en något samlad bild av vad som fungerar har vi tagit in tips och åsikter från många olika jägare.

Kravet för att vi ska ta med en metod eller ett tips är att de faktiskt skjuter djur på sin åtel.

Här kommer praktiska råd som åtminstone fungerar för andra jägare.

Vart ska en åtel placeras?

Om er jaktmark är begränsad så är det viktigt att inte hamna för nära ett grannlag. Det kan anses att man försöker locka över vilt från grannmarken och det är aldrig uppskattat. Tanken med jakt och jaktmark är att man jagar det vilt som marken kan bära, alltså inte vilt som man på något vis lockat in.

För att vara på säkra sidan är det rimligt att inte anlägga en åtel närmare än 200 – 300 meter från närmaste jaktmark eller granne. Om du ska anlägga en åtel närmare är det viktigt att verkligen vara överens med grannen att det är ok.

Hur många åtlar bör man anlägga?

Om ni har tillräckligt stor mark är det en god idé att anlägga flera åtlar. För det första ger det er större chans att ni placerar någon av åtlarna på ett ställe som viltet anser ok. Lite som att ju fler lotter man köper desto större chans har man att vinna något. För det andra så kan ni fördela ut jakttrycket på de olika åtlarna. Är det te x vildsvin ni planerar att jaga så kan de lära sig att inte besöka en åtel där det skjuts mycket. Vildsvin är väldigt intelligenta djur som snabbt lär sig mönster. Har ni flera åtlar kan vi variera vart ni jagar och därmed göra det svårare för vildsvinen att lära sig att de blir jagade. Har vildsvinen en gång lärt sig att de blir jagade på en åtel kommer de troligtvis aldrig att återvända till platsen.

Vilka är de optimala förhållande för en åtel?

Bäst är en öppen plats för er åtel och ni vill har en ren och fin skjutgata. Optimalt är om det finns något naturligt gömställe eller något som ni kan gömma er bakom när ni passar vid åteln. Planerar ni att bygga en vakkoja behöver ni inte fundera på det då den fungerar som gömställe.

Om ni planerar att jaga nattaktiva djur så som vildsvin eller rödräv (vilket är 95% av fallen) är det smart att välja en så pass öppen plats att ni kan tillgodogöra er månskenet under natten. Månskenet kan göra stor skillnad för sikten under nattjakten. Och detsamma gäller under vintern ifall det har fallit snö, har ni fri sikt över en öppen yta kommer det vara enkelt att se djur som befinner sig på åteln.

En ytterligare anledning att välja en öppen plats är att vildsvinen uppehåller sig gärna i tät vegetation under dagtid. Om ni placerar åtel för nära där de uppehåller sig under dagtid finns det risk att ni skrämmer bort dem. Optimalt är om de får gå en liten bit från daglegan till åteln.

Skulle ett vildsvin bli skadeskjutet är det också tacksamt ifall det inte finns buskage eller tät vegetation allt för nära där de kan gömma sig. Ett skadeskjutet vildsvin är mycket farligt och ni kommer vilja kunna göra eftersöket i så öppen terräng som möjligt för att minimera risken att bli överraskad.

Vilka djur kan man jaga på en åtel?

Vildsvin är absolut vanligast men räv förekommer också. Dock så fodrar man med olika mat såklart.

Vad ska man åtla med för mat?

Vad ska man åtla med för vildsvin?

För att djuren ska vilja besöka din åtel krävs ju såklart föda.

För vildsvin är det vanligast att man utfodrar torkad majs eller ärtor. Vanligast är att de hängs upp i en tunna med en foderspridare. Foderspridaren är inställd så att den bara sprätter ut foder vissa tider under dagen.

Vildsvin uppskattar även att man målar träden omkring åteln med tjära. De gnider in sig i tjäran för att skydda sig mot insekter.

Till majset eller ärterna kan man köpa dofter särskilt framtagna för att locka till sig vildsvin.

Vad ska man åtla med för rödräv?

Innan vi tittar på vilken typ av mat räven önskar serverad är det viktigt att vi serverar det på rätt sätt.

Syftet med en åtel är inte att föda en rävstam utan att lock fram dom för att skjutas.

Första regeln för en rävåtel är att djuren inte ska kunna ta med sig någon större matbit från åteln.

Ett smart sätt att lyckas med detta är att lägga benbitar i en låda med så pass små hål i att det inte går att få ut den.

Då kommer räven behöva jobba länge på åteln för att kunna få i sig någon näring.

Till maten då. Slaktrester har vi nämnt. Alla köttrester är också bra, vare sig det varit tillagat eller inte.

Har du möjligheten så kan du spara någon större benbit från en älg i frysen.

Sprid ut lite kattmat eller hundfoder runt omkring på åteln så räven måste springa runt och visa sig i olika vinklar och vyer. Det kan hjälpa att få ett perfekt skottläge.

Avsluta menyn fiskrens som en sista krydda. Jag kan inte hur dom lockas av den stanken men det fungerar bra.

När får man jaga vildsvin på åtel?

Årsungar av vildsvin får jagas året runt. Däremot är suggor med kultingar alltid fredade och får inte jagas.

Vuxna vildsvin får man jaga mellan 16 april till 15 februari.

Till skillnad mot annat mycket annat vilt så får man jaga vildsvin dygnet runt. Detta är passande då de är nattaktiva djur.

När får man jaga rödräv på en åtel?

När man får jaga rödräv beror på vart i landet man befinner sig.

  • Skåne, Blekinge och Halland: 1 Augusti – 28/29 Februari.
  • Västra Götaland, Jönköpings län, Kronoberg, Västmanland, Uppsala län, Stockholms Län, Södermanland, Gotland och Öland: 1 Augusti – 15 Mars.
  • Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg: 1 Augusti – 31 Mars.
  • Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norbotten: 1 Augusti – 15 April.

När på året är bäst att åtla för vildsvin?

När hösten börjar krypa sig på minskar det naturliga fodret i naturen och djuren kan röra lite längre på sig för att hitta föda. Då är det bra om din åtel är igång.

Sommaren anses inte som den naturliga tiden att åtla på då det redan finns så mycket föda i skog och mark. Detta stämmer inte om ni vill skydda åkermark från vildsvin. Då försöker man ha igång åteln året om, så länge man får besök.

Men om du inte är godsägare och läser detta på våren eller sommaren tycker jag inte att du ska vänta till hösten.

Det är bra att lära djuren att det alltid finns mat vid åteln.

Du kan självklart göra iordning platsen med tunna och foderspridare. Eller vilken metod du tänker använda. Samt gömställe eller vakkoja.

Släng sedan ut lite majs då och då och se om ni får besök. Ett hjälpmedel som underlättar enormt är en åtelkamera som laddar upp bilder till din mobil direkt.

Senare under hösten och vintern låter ni foderspridaren gå. Börja med att ställa in den ganska snålt och se om vildsvinen äter upp allt.

Desto tidigare ni börjar desto bättre chanser har ni. Särskilt för vildsvin kan det vara bra att låta stammen i området lära sig att gå förbi åteln innan det börjar skjutas på den.

När ska man åtla för räv?

Bara för att jakten på räv är begränsad efter kalendern betyder det inte att du inte kan åtla året runt.

Däremot vill du inte föda rävstammen i ditt området. Anledningen att jaga räv är ju i de allra flesta fall viltvård i form av att minska stammen lokalt.

Om du ändå slänger slaktrester i skogen kan du lika gärna göra det på till rävåtel. Även om det inte rekommenderas. Men någonstans ska det ju slängas.

Om du inte har överflöd av slaktrester och bara vill åtla till jakten så räcker det med att börja några veckor innan du tänkt jaga.

Rävarna känner lukten på många många kilometer. Och har dom fått besöka åteln några gånger ostört innan du passar på dom, då kommer dom inte vara lika oroliga som vid första besöket.

Hur utfodrar man på en åtel?

Med utfodra så syftar jag på hur man får ut maten till djuren. Antingen på ett automatiskt vis eller semi-automatiskt.

Hur utfodrar man en vildsvinsåtel?

Kärnan i en lyckad vildsvinsåtel är en majstunna. En stor tunna i plast placeras ca 1,5-2 meter från sin lägsta del till marken.

I botten på tunnan skär ni upp ett hål och fäster en foderspridare.

En foderspridare har den stora fördelen att den kan programmeras med timer så att den bara sprider ut majsen eller ärterna så mycket och så ofta du vill.

I början rekommenderas att ha en ganska “snål” inställning för att inte mata fåglarna, ifall vildsvinen tar någon månad på sig att hitta åteln. Samtidigt som ni inte behöver fylla på tunnan så ofta.

Men var uthålliga och jobba långsiktigt. Det kan ta flera månader innan grisen hittar dit.

En ytterligare fördel med foderspridaren är att den kastar iväg majsen flera meter åt alla håll, i en cirkel runt spridaren. Det gör att vildsvinen naturligt sprider ut sig på åteln så att du får det enklare att välja och skjuta.

Kom ihåg att köpa ett batteri till foderspridaren.

Den enklaste lösningen för att få upp tunnan i luften är att bygga en trebent konstruktion i trä.

Vissa företag vill sälja paket med några plankor i men det är bortkastade pengar enligt mig, då det är så väldigt enkelt att bygga själv.

Hur utfodrar man en åtel för räv?

Två saker är viktiga när man utfodrar för rödräv.

Låt inte räven få med sig maten.

Och få räven att röra på sig på åteln.

Rävar är skygga och listiga djur och de stannar inte längre än de måste. Får de möjligheten att springa iväg med ett köttben så kommer de att göra det.

Min favorit är en trälåda med några små hål i. Ca 4 cm i diameter. Precis så att räven får in tassen och kan få känna på köttet i lådan.

Rävjakt vid åtel är effektiv viltvård

Självklart lägger du inte i riktiga köttbitar. Utan bara slakt- eller matrester i lådan. Men det finns ju alltid kvar lite kött som luktar och lockar räven.

Tack vare att räven bara kan komma åt att gnaga genom dom små hålen måste han jobba länge på åteln för att få i sig något.

Med flera hål i lådan kommer han spendera tid på att prova de olika hålen för att puta omkring det som är där inne.

Strö ut lite kattmat runt lådan också. Det kan hjälpa räven att hålla sig ännu längre på åteln, så att du hinner få perfekt skottchans.

Åtelkoja

En fundamental del av en åtel är ditt gömställe.

Vare sig du jagar gris eller räv så är det väldigt viktigt att du inte syns och hörs. Och inte luktar något heller.

En fundamental del av en åtel är ditt gömställe.

Vare sig du jagar gris eller räv så är det väldigt viktigt att du inte syns och hörs. Och inte luktar något heller.

Ett vanligt sätt är att vaka på sin åtel i någon form av koja.

Djuren bryr sig inte hur snygg eller ful din koja är. Allt som skyddar dig från att synas eller höras är bra.

Några exempel på kojor som går att använda nästan rakt av.

  • Lekstuga
  • Husvagn
  • Barack
  • Bygg en egen, länk

Använda lekstuga som åtelkoja

En lekstuga är ofta lika stor som dedikerade åtelkojor.

Kanske är det så att lekstugan på tomten börjar bli lite sne och inte så fräsch för barnen att leka i. Eller så har barnen vuxit upp och tappat intresset, och nu fungerar den bara som ett glorifierat förråd.

Det låter som det är din tur att få leka i lekstugan.

Med hjälp av några vänner går det att frakta ut en lekstugan i skogen, med hjälp av släpvagn.

Dessutom är nog lekstugan den snyggaste vakkojan du kan ha. Det kanske inte är prio ett, men jag uppskattar vårat jaktlags lilla faluröda koja med vita knutar.

Det enda som behövs åtgärdas är att vända fönstret så att det kan öppnas inåt. Så att det inte ger reflexer som skrämmer djuren.

Använda husvagn som åtelkoja

Precis som med lekstugan pratar vi återbruk.

Som med mycket annat i jakten så handlar det om att ta till vara på vår planets resurser.

En gammal övergiven husvagn är ypperlig att använda som vakkoja. Den är ofta relativt stor jämfört med “vanliga” vakkojor. Det är bekvämt att ha gott om utrymme och dessutom möjligheten att sträcka på sig om man suttit så länge att man fått träsmak.

En husvagn som åtelkoja har dessutom fördelen att den är mer vatten- och vindtät än en gammal lekstuga.

Ett “fusk” man kan göra iom att en husvagn är stor och har sovplatser, är att sätta upp en rörelsedetektor mot åtel och sedan ta en tupplur. Kommer det vilt på åtel så blir du väckt och kan se om det är något skjutbart. Se till att ha vaknat ordentligt först bara.

För att få en bra skjutlucka bör ett hål sågas upp i ett fönster. Det är ingen bra idé att öppna fönstren utåt då det kan ge reflexer som skrämmer djuren.

Använda barack som åtelkoja

Är du skogsägare eller arbetar i skogen finns det ibland baracker i närheten.

Om den inte behövs under en period kan den jobba extra som åtelkoja.

Ska den återanvändas som “riktig” skogskoja så så vill man ju inte göra några modifikationer som försämrar den för dess framtida bruk. I skogen.

I bästa fall får ni tag på ett reservfönster som ni gör hål i och monterar en lucka på.

Så har ni helt enkelt två olika fönster att välja mellan beroende på användning. Ett för åteljakt och ett för att fika i skogen.

Alternativ monterar ni av fönstret helt när ni sitter och vakar. Tyvärr blir det kallare och större risk för att ni skrämmer viltet med ljud eller lukt.

Åtelbelysning

Eftersom åteljakt i största utsträckning sker på nattetid eller i skymningen så är belysning att föredra. Det finns vissa regler kring åtelbelysning.

Fast belysning vid åtel

Fast belysning är sedan flera år tillåtet att använda på sin åtel.

Vad menas då med fast belysning?

Lampan ska vara monterad i ett fast föremål i anslutning till åtel. T ex en ladugårdsvägg, ett träd eller t.o.m. ett jakttorn.

Dock anses belysningen inte att vara fast om den enkelt kan plockas upp, flyttas eller justeras.

Däremot finns det inte begränsningar om hur stark ljuskällan får vara. Eller vilken färg den får ha. Det är alltså upp till dig att välja den belysningen som passar bäst.

När lampan är tänd är inte heller begränsat. Du kan ha den på dygnet runt eller använda timer. Eller sätta på den när du sätter dig och vakar vid åteln.

Angående vilken färg som är bäst råder det delade åsikter. Vissa anser att ett blått ljus är mest passande då det liknar månskenet. Medans andra inte tror att det spelar någon roll.

Jag vet med säkerhet att räven inte bryr sig om färgen på min farstulampa…

Rörlig belysning vid åteljakt

Med rörlig belysning vid åteljakt syftas på belysning som kan fästas på geväret.

Att montera en lampa på sitt gevär får endast göra i syfte av eftersök.

Detta är i grundläge inte tillåtet men tillstånd kan delas ut av länsstyrelsen.

Frågor och svar om åteljakt

Får man jaga vid en åtel?

Ja. Däremot vid en utfodringsplats för te x rådjur bör man inte jaga.

Vilka djur kan man jaga vid en åtel?

Vildsvin, rödräv, mink och kråkfågel.

När är det bäst att anlägga en åtel?

På våren.

Vilka skjutvapen får man använda på en åtel?

Så länge det är godkänt för viltet spelar det ingen roll.

Vad ska man utfodra vildsvin med på en åtel?

Torkat maj eller ärter.

Vad ska man locka rödräv med på åtel?

Slaktrester och fiskrens, även torrfoder till katt eller hund.

Vilken tid på dygnet är bäst att jaga på åtel?

Vid skymning och gryning. Och så länge solen gått ner.

Får man jaga vid en åtel?

Källor:

https://svenskjakt.se/uncategorized/detta-galler-for-belysning-vid-vildssvinsatlar/

https://jagareforbundet.se/jakt/sa-funkar-jakt/vaktjakt/

« »

© 2024 Jaktlyckan. Tema av Anders Norén.